1. "Ének" a konyhából

2013.01.08 19:56

1. Ének

A konyha legalapvetőbb berendezései

 

 

Mottó: A tisztaság fél egészség!

 

 

 

Hölgyeim! Indulhatunk?

 

Fogjuk meg a konyhaajtó kilincsét, óvatosan nyomjuk le, majd bátran lépjük át a küszöböt.

 

Első lépésként tekintsük át a legfontosabb berendezési tárgyakat, ami elkerülhetetlenül szükséges egy konyha kialakításánál.

 

Nézzünk körül, és képzeljük el, hogy milyen csodás kalandok várnak itt ránk. Persze nem mindegy, hogy ezeket a kalandokat kényelmesen élhetjük-e át, úgy, hogy minden kézre áll, vagy egy idő után már nem találunk ki a káoszból…

 

Talán a legfontosabb kérdés a HELY.

Ahhoz, hogy mindent elő tudjunk készíteni, szükségünk van térre, ezt leginkább a megfelelő munkapult biztosíthatja. Fontos, hogy megfelelő magasságban legyen (ez kb. 85 cm, a magasabb hölgyeknél a 90 is belefér), nehogy a végén izomlázzal, esetleg derékbántalmakkal küszködjünk.

Érdemes tárolószekrényeket a pult fölé is helyezni ( ideálisan: 60 centit hagyjunk, nehogy bosszúságot okozzon a szekrény sarka és homlokunk találkozása…), hogy ha hirtelen elő kell kapnunk egy tányért, vagy bármi egyebet, ne kelljen szaladgálni.

A szekrények kényelmes használatához az alsó (pult alatti) részének mélységét 55-60 cm-ben, míg a felső részét 30-35 cm-ben határozzuk meg.

 

Amikor pedig álmaink konyhájának közepén állunk, képzeljük el, hogy gyermekünk harmadik születésnapjára készítjük életünk első csokitortáját! Szívünket melegség, a pultot és a falat pedig óriási mennyiségű csokikrém tölti el…Szóval, érdemes a konyhánkat TISZTÍTHATÓVÁ is tenni. Príma anyagokból készülhetnek ma már konyhabútorok, így vásárlásnál mindenképpen figyeljünk arra, hogy könnyen le tudjuk mosni a pultot és persze a falat is, valamint ha esetleg a rakoncátlan csokikrém még a padlóra is kerülne, hát azt is könnyedén fel tudjuk mosni!

 

 

Nagyon fontos, hogy legalább a munkapult vonalában lemosható legyen a fal is.

 

Nézzük tovább, mi minden kell még álmaink konyhájába. Sűtő, tűzhely, hűtő, mosogató… de nem mindegy ugye, hogy mi is a SORREND. Ez nagyon fontos, hisz’ az előkészítés folyamatában a fertőzés kialakulását ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk.

 

Tehát a helyes sorrend:

Hűtőszekrény – munkapult – mosogató – munkapult – tűzhely – munkapult

Természetesen fontos, hogy ki milyen kezes, azaz jobbos, vagy balos. Ettől kell függővé tenni a kiindulási pontot.

 

Sötétben ugye elég nehéz sütni-főzni? Ezért a megvilágítás a következő kardinális pont, amit jól végig kell gondolnunk. Már csak a balesetek megelőzése miatt is…Nagyon fontos a központi világítás, de a munkafelületet külön is világítsuk meg, vagy a falra, vagy a felső szekrény aljára szereltetve.

S itt hívom fel a figyelmet a konnektorok kiépítésére is!

Mindig probléma a háztartási kisgépek használatakor a konnektor elhelyezkedése.

Figyeljünk rá, hogy legyen nekünk külön az elektromos berendezésektől függetlenül a konyhapult felett a falon (távolabb a tűzhelytől és a vízcsaptól).

Ezt a férfiak el szokták mismásolni. Hölgyeim résen kell lenni! És meglátják, így valódi élmény lesz a sütés-főzés az Önök kis birodalmában!