"Ének" a tűzhelyhez 5.lépés

2015.10.01 20:43


 

"Ének" a tűzhelyhez 5. ének

5. ének

 

Tisztítás

I.

 

 

                                                                                                      Mottó: Jó munkához idő kell!

 

 

Az előzőekben kipakoltunk mindent, minden adott a feldolgozáshoz.Milyen sokszor látom, hogy sokaknak fogalmuk sincs, hogyan fogjanak hozzá. Hát igen! Nem a mélyhűtőpultban teremnek meg a zöldségek.

De fel a fejjel!

Mindjárt kiderül, milyen egyszerűen eljutunk a zacskós állapotig. Elő a tisztító késeket és:

 

Indulhat a munka!

 

Tisztítás:

ZÖLDSÉGEK:

 

Minél zsengébb a zöldség, annál többet használhatunk fel belőle. Értem ezt úgy, hogy az újkrumplit, új répát és gyökeret kaparjuk, egyébként a héját levágva tisztítjuk, mint minden gyökér és gumós zöldséget. A burgonyánál és a sárgarépánál figyeljünk arra, hogy a héj alatt minden zöld színű részt ki kell vágni, mert a zöldes hús toxint tartalmaz, ezért mérgező.

 

A zsenge zöldborsónál a héjából is használhatunk egy keveset.

 

A zöldbabot úgy tisztítjuk, hogy a két végén levágjuk a csúcsokat, közben lehúzzuk velük a szálkát is.

 

A vöröshagymát és fokhagymát csak a külső héjától tisztítjuk meg.

 

A káposztaféléknél a külső leveleket és a torzsa felső részét  távolítjuk el.

 

A fejes káposztánál mindig kivágjuk a torzsát, de a kelkáposztánál nem szükséges, hisz minél világosabb a levél, annál zsengébb. Tehát akár levesbe tesszük, akár főzeléknek használjuk fel, a kelkáposztát csak a külső és hibás leveleitől tisztítjuk meg.

 

Fejes saláta: A külső hibás levelek és a torzsa vágási - barna - felület eltávolítása után, váltott bő vízben, a torzsánál fogva, mártogatjuk a bő vízbe, hisz a levelei közül így lehet kimosni  a föld és sár maradékot. Ne szedjük szét leveleire, mert a fejessaláta úgy finom, ha negyedelve  tálaljuk, hisz a torzsája közelében a legfinomabb.

 

A paradicsomot főzéshez tisztítsuk meg a héjától, mert a vékony héjj rátapad a belek falára, és aki hajlamos rá, elősegíti az aranyér kialakulását.

Természetesen, ha nyersen esszük, az érzékenyebbek akkor is húzzák le, de étkezéshez másfajta paradicsomot szoktunk vásárolni.

 

Paprika:

Ha szendvicshez esszük, csak akkor szükséges vele bármit is tenni - a mosáson kívül - ha a paprika erős, és nem szeretjük. Ilyenkor kivághatjuk az erejét, és a magjától megtisztítva, már fogyasztható. Gyerekeknek ne adjunk semmilyen erős és csípős ételt!!!!!!!!

De mi van akkor, ha csumázni kell?  Alapos mosás után a csumájánál marokra fogjuk a paprika szárát úgy, hogy hüvelyk ujjunkkal két egymással szemben lévő oldalon benyomjuk, majd az egészet kihúzzuk. Akinek ez nem megy, lehet úgy is, hogy kis késsel körbevágjuk a csumát, és úgy emeljük ki a magházat.

Célszerű megtisztítani így a paprikát akár lecsó, akár töltött készítése előtt, mert ezt gyorsabbá teszi az ételkészítést.

Ha töltött paprikát készítünk, akkor a csúcsától bevágjuk kb. 1-1és fél cm mélyen, hogy ne repedjen szét a paprika főzéskor.

 

Gomba: 

 

Mindig bő vízben mossuk úgy, hogy közben nem a vizet öntjük le a gombáról, hanem a gombát emeljük ki a vízből. A spóralemezek közül, csak így tudjuk a szennyeződést eltávolítani, mert a gomba feljön a víz tetejére, a szennyeződés pedig lerakódik a víz aljára. A feldolgozást ( darabolást) is a vízből közvetlenül vesszük ki.

Ami még fontos a gombával kapcsolatosan: a gomba feldolgozásánál mellőzzük a fémmel való érintkezését.Helyette használjunk inkább fát, kerámia vagy teflon bevonatú edényt és kést. A rozsdamentes edény nem árt a gombának.

 

Vannak esetek, mikor főzés után tisztítjuk meg a zöldségfélét:

Ilyen pl. héjában főtt burgonya, vagy a cékla előkészítése.

Ha megfőtt a burgonya, azonnal öntsük le róla a vizet, de sütőben sütés után is, betakarva állni hagyjuk. Az állásban a héj magától elválik a húsától, így könnyen lehúzható. Megjegyzem, hogy ez a feldolgozási mód a legfinomabb végterméket adja.

 

A céklánál más a helyzet. Puhára főzzük a héjjában, majd hideg vizet eresztünk rá, és így teljesen lehűtjük. Vegyünk fel gumikesztyűt, és csak le kell a héjat szinte simogatva dörzsölni, törölni a cékla húsáról.  

 

Karfiol:

 

A fehér rózsákat szépen letisztítjuk a zöld fedlevelektől. Szedjük szét kézzel a rózsákat, vizsgáljuk alaposan meg, hogy nincs-e benne kukac. Ha fekete vagy barna színelváltozások vannak rajta, vágjuk ki, ne sajnáljuk! Ezért is kell jól megnézni vásárláskor, hogy mennyire egészséges!

 

Kelbimbó:

 

Sziszifuszi munka, de muszáj! A pici torzsa végét vágjuk le, s ha a fellevél fonnyadt, száraz vagy más elszineződés látható, nyugodtan tisztítsuk meg tőle. 

A mosás ugyanaz a technika, mint a gombánál.

 

Tök, Cukkini:

 

Alapos mosás után kettévágjuk, majd kivájjuk belőle (lehet evőkanállal) a magos belét. Ha zsenge, nem kell a héját levágni, ám, ha "öregebb" akkor meg kell tőle tisztítani.

Ha gyalulni akarjuk, akkor tanácsként: Húzzunk az ujjunkra gyűszűt, hogy ne gyaluljuk le az ujjunk végét. Ám így is vigyázzunk, mert könnyen megsérülhet a kezünk.

 

Leveles növények_- kapor, zeller petrezselyem:

 

Folyóvízzel alaposan megmossuk a csomót, majd jól lerázzuk. Ezután a vastag szárat levágjuk, (ízesítőként összekötve felhasználhatjuk főzéskor, majd kidobhatjuk) a többit aprítjuk.

 

Leveles növények- sóska, spenót: 

A vastag szárral a vastag értől megtisztítunk minden darab levelet. Ezután többször váltogatva a bő vizet ld. saláta mosás!

alaposan megmossuk, majd leszűrjük.

 

GYÜMÖLCSÖK

Alma-Körte:

 

Megmossuk, negyedeljük és a magházakkal kivágva megtisztítjuk a héjától, majd rögtön citromos, gyengén ecetes vagy citromsavas vízbe tesszük. Én a citromsavas vizet használom. Nem barnul meg a gyümölcs . 

 

Kajszi v.sárgabarack- őszibarack, nektarin: 

Alapos mosás után kimagozzuk, maj lehúzzuk a héját. 

Fontos! 

A kajszi v. sárgabarack magja ehető szárítás után! Nem tartalmaz ciánt! Ám van olyan fajta, amelyik kesernyés ízű. Ezt nem kell megenni, de nem mérgező.

 

Ami mérgező: az az őszibarack és nektartin magja! Ezekd ciánt tartalmaznak, tehát TILOS!!!!!!!!!!!!!

 

A megtisztított gyümölcsöt ugyanúgy savas vízbe tegyük, mint az alma-körte esetében.

 

Szilva, cseresznye, meggy:

 

Szárától és magjától alapos mosás után megtisztítjuk. Tisztítás után már nem jó, ha megmossuk.

 

Eper, ribizli, szeder:

 

Mindig először bő vízbe mártogatva, többször váltogatva a vizet, alaposan megmossuk, s csak ezután szedjük le a szárat, csumát!

2 éves kor alatt ne adjuk a gyerekeknek, mert allergiát okozhat egyrészről, másrészről az apró magok rátapadnak a belekre és gondot okoz a picinél! 2 éves kora után apránként, először megkóstoltatjuk a kicsivel, s ha ízlik neki akkor se adjunk neki 1-2 szemnél egyszerre többet. Pár nap múlva 1-1 szemmel emelhetjük az adagot, ha nem  jelentkezett nála  kiütés. Figyeljünk!

 

Málna: 

Nem szoktuk megmosni, épp az állaga miatt. Viszont tudjuk, hogy honnan való!  

Gyerekeknél ugyanaz a szabály, mint az eper és társainál.

 

 

 

Déli gyümölcsök: 

 

Alaposan mossuk meg használat előtt, mert idegen tájakról származó ismeretlen kórokozók telepedhetnek meg a héjon. 

Pl. A banánt úgy tisztítsuk meg, hogy az ehető húsos részhez ne érjen kezünk azon felülete, amelyikkel a héj érintkezett. Ki tudjuk úgy fordítani a héjból. utána feltétlenül szappannal mossunk kezet!

 

Dinnyék: 

 

Célszerű ezt is megmosni, mielőtt a hűtőbe tesszük.

 

A burgonyahéját a magokat és a déligyümölcsök hulladékait ne tegyük a komposztba! Ám a nyers tojáshéj kifejezetten kívánatos!

 

Ennyit a növényekről.

 

Következnek az állatok! 

"Brrrr! Tiszta horror!"

 

Újdonságok

Ének a konyhából 3.lépés

2015.10.02 19:47
3. ének   A legfontosabb...

Ének a konyhából 4.lépés

2015.10.01 21:43
Mottó:  "Többet ésszel, mint erővel!"   A fiókokat célszerű a tűzhely közelébe szereltetni. Az egyik legegyszerűbb, ha külön un. fióktornyot készíttetünk, ami lehet 4 db egyforma méretű, de lehet 3 alacsonabb és 1 magasabb belsővel rendelkező torony. Ennek a toronynak a szélessége...

Ének a konyhából 3.lépés

2015.10.01 21:41
3. ének   A legfontosabb...

"Ének" a konyhából 3.lépés

2015.10.01 21:37
   

Ének a tűzhelyhez 6.lépés

2015.10.01 20:46
     Ének a tűzhelyhez   6.lépés   HÚSOK, HÚSFÉLÉK   SERTÉS     Minden kezdet...

"Ének" a tűzhelyhez 5.lépés

2015.10.01 20:43
  "Ének" a tűzhelyhez 5. ének   5....

"Ének" a tűzhelyhez 4. lépés

2015.09.16 00:00
4. lépés   Előkészítés, higiénia       Mottó: A tisztaság fél egészség    

"Ének a konyhából"2.ének

2013.01.05 17:31
2. ének   Berendezkedünk!     Mottó: Amilyen a fája, olyan a gyümölcse

"Ének" a tűzhelyhez 3. lépés

2012.12.10 10:08
    Alapvető ismeretek az alapanyagokról II. rész A végén csattan az ostor.   Mit főzzek?

"Ének" a tűzhelyhez 2. lépés

2012.12.10 09:57
2. lépésAlapvető ismeretek az alapanyagokról I.rész     Mottó: „Üres kamrának bolond a gazdasszonya”  
1 | 2 >>