"lehet-e tejszínnel helyettesíteni a tejfölt?"

2018.12.06 20:39

A következő kérdést tette föl egy kedves látogatóm: 

 

"lehet-e tejszínnel helyettesíteni a tejfölt?"

 
A kérdés nagyon jó!
 
Egyszóval: NEM
 
Bővebben:  Kezdem azzal, hogy tény, a tejszín édes, a tejföl savanyú.
 A tejszín megsavanyításával kapjuk a tejfölt. Nos, éppen ezért, ha a tejszín helyett tejfölt használunk, akkor az étel savanykás lesz, ha pedig a savanykás étel eléréséhez tejszínt használunk, akkor édeskés lesz. Persze hallom már, hogy ecettel vagy citrommal savanyítják. Jój-jó, ám abban az esetben a tejszín összerándul és tejföl lesz, akár be is túrósodhat, csomósodhat, és még sem olyan ízt kapunk, amilyet szeretnénk, mert a tejszín édes íze nem pikánssá teszi az étel ízét,hanem a savanyító ecet vagy  citrom "vaddá" teszi a pikáns íz helyett.
 
Ám a tejszínt, ún. legírozásként használhatjuk úgy, hogy a hideg tejszínt lassan csurgatva állandó kavarással a tűzről való levétel után az  ételbe keverjük. Ettől a módszertől a mártás selymes, bársonyos lesz, ám nem szabad sokat! Hogy mennyit mégis? Kb. 1 liter mártáshoz  1/2 dl-t hidegen.  Ezután már nem kell forralni!  
 
Ha sűrítünk, akkor a rántást és habarást vagy tejföllel, vagy tejjel kell higítani. 
 
Mely ételeket legírozzuk? 
- Gyümölcslevesek és szószok, 
- zsenge zöldésgekből készült krémleveseklevesek és főzelékek,
- mártások: vadas, kapor, fokhagyma, sajt
- szárnyaspaprikás,
- borjúpaprikás